Leeslievelings

Cora van Ramshorst

Iedereen heeft zo zijn favoriete boeken(series) – echte leeslievelings. Dit zijn de drie leeslievelings van Cora van Ramshorst.

De grote Verwachting (Rudolf van Reest)
Een indrukwekkende roman over de tijd van Jezus’ geboorte, geschreven met eerbied voor Gods Woord; dat prijkt voor op deze roman en deze omschrijving dekt de inhoud precies, als je het mij vraagt. Je leest over Jacob Ben Isboseth, de welvarende Jochanan en koning Herodes, die alle drie anders reageren op geboorte van Jezus – een gebeurtenis die alles voor hen verandert… en voor vele anderen. Dit mooie kerstverhaal lees ik graag in de adventstijd, omdat het mij helpt een betere voorstelling te maken van hoe het leven destijds was – voor personen van hoog aanzien en de gewone burger.

Het meisje uit het verscholen dorp (Irma Joubert)
Dit beeldend geschreven oorlogsverhaal is er een dat me altijd bijblijft. Het gaat over de tienjarige Mentje, die moet onderduiken als haar vader wordt meegenomen door de Duitsers. Ze komt terecht in een geheim dorp in de bossen – het huidige Verscholen Dorp en daar woon ik vlakbij, dat maakt het bijzonder – waar tientallen Joodse mensen verborgen zitten. Maandenlang blijft ze daar wonen, tot het te gevaarlijk voor haar wordt en Mentje naar Arnhem moet. Maar hoelang zal het daar veilig zijn? En hoe moet vader haar nu vinden als hij vrijkomt? Echt een heel ontroerende roman, die mij herhaaldelijk aangreep.

Twee keer bidden voor het slapen gaan (Nadine Wojakovski)
Dit is het waargebeurde verhaal over het Joodse meisje Renate, dat op eenjarige leeftijd, met hulp van het verzet, noodgedwongen door haar ouders op een schuiladres ondergebracht. Alle drie overleven ze de Tweede Wereldoorlog en dan begint er een nieuwe fase waarin Renate, die drie jaar lang liefdevol opgevangen is door een christelijk echtpaar, weer terug is bij haar echte ouders, die ze niet meer herkent… In dit boek wordt zo mooi duidelijk gemaakt hoezeer de oorlogsjaren mensen vormden, zelfs al op jonge leeftijd, en ook hoe moeilijk het kon zijn om na de oorlog het leven van daarvoor weer op te pakken. Echt een prachtige titel, al is het ook regelmatig triest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.