Leeslievelings

Carolien Stouten

Iedereen heeft zo zijn favoriete boeken(series) – echte leeslievelings. Dit zijn de drie leeslievelings van Carolien Stouten.

De eerste krokus (Laila Ibrahim)
Deze roman speelt zich af in het Amerika van de negentiende eeuw, ten tijde van de slavernij en vertelt over de bijzondere vriendschap die zich ontwikkelt tussen het witte meisje Lisbeth en de zwarte slavin Mattie, die voor haar zorgt. Door de jaren heen wordt hun band steeds hechter, maar dan, op een dag, ontsnapt Mattie. Dat verandert het leven van beiden ingrijpend… In dit verhaal wordt goed duidelijk gemaakt hoe verschillend de wereld van de slaven en die van de plantage-eigenaren en hun gezin waren. Mooi om over te lezen, maar soms ook ontroerend!

Geluksdag (Gerjanne van Lagen)
Dit boek staat vol met mijmeringen over het moederschap en gezinsleven, en dan met name situaties en gebeurtenissen uit het leven van alledag. De stukjes zijn heel herkenbaar en sommige brengen vaak een glimlach op mijn gezicht, terwijl andere me weer ontroeren. Maar voor allemaal geldt dat ze me doen beseffen dat geluk in kleine dingen zit. Iets waar je niet vaak genoeg aan herinnerd kunt worden en misschien wel daarom lees ik elke dag een stukje uit dit boek en lees ik het soms later op de dag nog eens terug.

Toen de wereld brak (John Boyne)
Deze roman volgt Bruno’s zus, Gretel Fernsby. Zij leidt een ogenschijnlijk comfortabel en kalm leven en doet haar best om niet meer te denken aan haar duistere verleden. Dat lukt aardig, maar dan komt er een jong gezin in het appartement onder dat van haar wonen en de negenjarige Henry roept herinneringen bij haar op die ze juist probeert te vergeten, wat ertoe leidt dat ze zich inspant om voor hem te doen wat haar bij haar broertje niet is gelukt. Dit is een verhaal waarin ‘schuld’, ‘verlies’ en ‘verdriet’ de boventoon voeren; het is dan ook aangrijpend en ontroerend. Maar bovenal mooi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.