Leeslievelings

Bertine Datema

Iedereen heeft zo zijn favoriete boeken(series) – echte leeslievelings. Dit zijn de drie leeslievelings van Bertine Datema.

Edelsteentrilogie (Kerstin Gier)
Deze driedelige serie draait om de zestienjarige Gwendolyn Sheperd, die soms gek wordt van haar strenge oma, haar bemoeizuchtige tante en haar arrogante nichtje, en vooral van alle allerlei geheimen rondom haar eigenaardige familie. Alles wordt anders als ze opeens terechtkomt in het Londen van honderd jaar geleden, waar ze de knappe Gideon leert kennen. En vervolgens keert ze weer terug naar het heden, met haar beste vriendin Leslie. Wat is er gebeurd? Deze tijdreisverhalen heb ik al meer dan eens gelezen en ik ben er nog altijd dol op. De humor is leuk. De onafhankelijke personages zijn leuk. En samen maken ze deze serie helemaal!

Een vader der wezen (Sjanie van Duinen)
Dit verhaal gaat over de tienjarige wees Lydia, die sinds het overlijden van haar ouders bij twee tantes woont. Maar ze voelt zich er niet gelukkig, want beide vrouwen vinden haar alleen maar lastig en mopperen voortdurend op haar, wat erop uitloopt dat Lydia op straat wordt gezet. Wat volgt, is een bange, bange zwerftocht door een grote, onbekende stad… Om dat laatste, en ook enkele andere gedeelten, zoals het einde, kon ik elke keer dat ik dit boek las – en dat heb ik al ontelbaar vaak gedaan – weer huilen. Het is zo zielig! En dan te bedenken dat ik het er altijd bij pakte als ik niet kon slapen…

Ik geef je de zon (Jandy Nelson)
Noah en Jude, die de hoofdrolspelers zijn van dit youngadultboek, zijn ondanks hun uiteenlopende karakters onafscheidelijk, maar na de dood van hun moeder gaat de tweeling elk op hun eigen manier op zoek naar een antwoord op hun vragen en groeien ze uit elkaar. Zozeer zelfs dat ze elkaar drie jaar later amper nog spreken en hun band onherstelbaar beschadigd lijkt. Zullen ze ooit weer bij elkaar komen? Dit verhaal, dat twee geweldige romantische subplots bevat, gaat over ‘volwassen worden’, ‘verlies’ en ‘traumaverwerking’. Het is prachtig. En het maakt je aan het huilen. Ik raad dit boek iedereen aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.