Iedereen heeft zo zijn favoriete boeken(series) – echte leeslievelings. Dit zijn de drie leeslievelings van Berdien de Groen.
De vrouw van de brillenmaker (Titus Müller)
Deze roman speelt zich af in de tijd dat Wycliff net overleden is en de Bijbel nog niet volledig is vertaald naar het Engels. Een groep mensen, geleid door ‘de ridders van het verbond’ proberen te midden van de geloofsvervolging dit werk te voltooien. Dat is echter niet zonder gevaar en brillenmaker Elias Rowe moet het met de dood bekopen. Catherine, zijn vrouw, doet er vervolgens alles aan om de moordenaar op het spoor te komen… Naast het gegeven dat het historisch gezien klopt en op feiten berust, is het een goedlopend verhaal. Wat ik fijn vond, is dat je er iets uit mee kunt nemen voor je dagelijkse leven, namelijk de vraag: wat hebben wij over voor God en ons geloof?
Het tegendeel van verdriet (Susan Meissner)
Deze roman speelt zich af in de tijd dat de Spaanse Griep veel levens eiste. Als Maggie, de hoofdpersoon, in een huis waar de griep heeft huisgehouden een baby vindt, neemt ze het jongetje mee naar huis. Een daad die meer gevolgen blijkt te hebben dan ze ooit had kunnen voorzien… Al lezende krijg je een goed beeld van de situatie toen en het maakt duidelijk hoe ernstig het vroeger was als er een pandemie uitbrak. Bijzonder vond ik trouwens het onverwachte perspectief waaruit het is geschreven, wat heeft te maken met het beroep van de hoofdpersonen. Kortom: een serieus onderwerp waar een fijn verhaal omheen is geweven.
Noem geen namen (Astrid Sy)
Met dit boek heb ik een paar keer willen stoppen, want wat wordt verteld is heftig. En toch is het een leeslieveling, omdat dit verhaal me raakte. Het gaat over de studentengroep die zich het ‘Utrechts Kindercomité’ noemt en onder andere bestaat uit Rosie, Kaat en Josephine. Het drietal raakt tijdens de Tweede Wereldoorlog betrokken bij het smokkelen van Joodse kinderen en wat volgt, is een lange, gevaarlijke weg die begint bij een crèche aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam… Deze roman zet je aan het denken over wezenlijke vragen en wat wordt verteld, mag nooit vergeten worden. Een must-read!