Leeslievelings

Arja de Best

Iedereen heeft zo zijn favoriete boeken(series) – echte leeslievelings. Dit zijn de drie leeslievelings van Arja de Best.

Danseres zonder benen (Clara Asscher)
In deze autobiografische roman vertelt de Joodse auteur, die was getrouwd met de opperrabijn van Groningen – dichter bij de gedachte- en gevoelswereld van een Joodse vrouw die vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog leefde, kun je toch niet komen? – haar levensverhaal. Het is ontroerend om te lezen hoe ze te midden van moeilijke omstandigheden, zoals de dood van haar man en de Duitse bezetting, staande bleef. En bovendien is het prachtig geschreven.

De keuze (Edith Eger)
Dit boek gaat over een sterke vrouw die als meisje in Auschwitz terechtkwam en moest dansen voor de beruchte Mengele. En ook daarna was het leven niet makkelijk voor haar, maar ze bleef zich ontwikkelen en stond steeds open voor nieuwe inzichten en werd uiteindelijk zelfs psycholoog. Nu helpt ze mensen om te gaan met hun trauma’s en de verhalen van sommigen die ze heeft geholpen, vind je, samen met haar oorlogsherinneringen, in dit boek. Haar belangrijkste les is misschien wel deze: in elke situatie – hoe moeilijk ook – heb je een keuze.

Binnengeroepen (Henri Nouwen)
Van dit boek heb ik ontzettend veel geleerd. Het is een verslag van een moeilijke, depressieve periode in het leven van de auteur – hij raakte verzeild in een crisis waarin diepe angst en eenzaamheid de boventoon voerden – en daarbij benadrukt hij steeds dat het enige wat ertoe doet, is dat je Gods geliefde kind bent. Je bent dus niet wat je hebt en ook niet wat je doet of wat de mensen over je zeggen. En zoals hij schrijft over die onvoorwaardelijke liefde… dat raakt me telkens weer als ik erover lees in mijn ziel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.