Leeslievelings

Annerieke van den Berg

Iedereen heeft zo zijn favoriete boeken(series) – echte leeslievelings. Dit zijn de drie leeslievelings van Annerieke van den Berg.

Het geheim van Chateau d’Epines (Melanie Dobson)
Dit verhaal vertelt middels een naadloos verweven hedendaagse en historische verhaallijn over Gisèle en Chloe. Gisèle riskeert tijdens de Tweede Wereldoorlog haar leven om verzetsstrijders te verbergen in een gangenstelsel onder het landgoed waar zij woont. En Chloe, haar kleindochter, is geschokt wanneer ze zeventig jaar later ontdekt dat haar oma veel geheimen heeft bewaard. Ze gaat op onderzoek uit… Een heerlijke roman met spanning en romantiek, waarin je blíjft lezen.

Het meisje uit de trein (Irma Joubert)
Dit is een van de mooiste romans die ik ooit gelezen heb. Hij gaat over de kleine Gretl, die ontsnapt uit de trein naar Auschwitz, waarna ze door de Poolse Jakób onder zijn hoede wordt genomen. Gaandeweg komt ze tot rust en raken haar afschuwelijke herinneringen op de achtergrond, maar dan moet ze weer weg, want ze wordt geadopteerd door een gezin in Zuid-Afrika. Ze vindt er een thuis en is er gelukkig, maar ’s nachts zijn er de nachtmerries… Wat ik er vooral zo goed aan vind, is hoe de Tweede Wereldoorlog in Europa wordt verbonden met de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Bovendien heeft het een meeslepend plot. Een aanrader van de bovenste plank!

Als je nu blijft zwijgen (Kate Breslin)
Een hervertelling van het bijbelboek Esther, en dan gesitueerd tijdens de Tweede Wereldoorlog, zo zou je deze titel kunnen omschrijven. Het ontroerende verhaal gaat namelijk over de Joodse Hadassa Benjamin, die aan het vuurpeloton ontsnapt, maar vervolgens wordt gedwongen te gaan werken voor SS-Commandant Arik von Schmidt in doorgangskamp Theresienstadt. Dat biedt haar uiteindelijk een unieke kans om sommigen van haar volk te redden, maar de prijs is hoog… Een roman die je niet wilt wegleggen en prima een tweede of derde keer kunt lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.