Leeslievelings

Anne Treur

Iedereen heeft zo zijn favoriete boeken(series) – echte leeslievelings. Dit zijn de drie leeslievelings van Anne Treur.

De thuisreis (Rosamunde Pilcher)
In deze roman – een heerlijk dikke pil – maak je kennis met de veertienjarige Judith. Haar ouders gaan naar India, maar Judith wordt naar een kostschool in de buurt gestuurd, waar ze vriendschap sluit met de aristocratische Loveday Carey-Lewis. Het verhaal, dat zich afspeelt in Cornwall, beschrijft op boeiende wijze de warme relatie die ontstaat tussen Judith en de Carey-Lewis-familie, terwijl intussen de dreiging van de Tweede Wereldoorlog steeds concreter wordt. Ik heb dit boek al zo vaak gelezen en elke keer word ik weer gegrepen door het fijne sfeertje.

Als de dauw hangt komt er regen (Margit Söderholm)
In dit verhaal gaat het over de rijke en trotse boer Germund. Als zijn verloofde Gertrud wegloopt met een arme muzikant, kost het hem veel moeite om haar te vergeten en zijn eer te herstellen. Maar jaren later lijkt de geschiedenis zich te herhalen, als Marit, Germunds dochter wegloopt met Jon, Gertruds zoon… Deze roman sleept je mee naar het Zweedse platteland en de onderlinge relaties worden heel treffend beschreven. Prachtig!

Spaar de spotvogel (Harper Lee)
Deze klassieker las ik vorig jaar voor het eerst en wat een schitterend boek! Het ontroerende verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van het meisje Scout Finch. Met haar broer Jem en haar vader Atticus woont ze in een fictief stadje in het zuiden van Amerika, waar rassenongelijkheid aan de orde van de dag is. En als hun vader alles riskeert om een zwarte man te verdedigen die ten onrechte wordt beschuldigd van de verkrachting van een blank meisje, komt dat opeens heel dichtbij. Ik vind vooral de schrijfstijl erg mooi, want zware onderwerpen zoals ‘racisme’ worden niet geschuwd, maar op een vlotte, bijna luchtige manier onder woorden gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.