Leeslievelings

Alieke van Hierden

Iedereen heeft zo zijn favoriete boeken(series) – echte leeslievelings. Dit zijn de drie leeslievelings van Alieke van Hierden.

Achtendertig nachten (Janne IJmker)
Dit verhaal speelt zich af in 1767 en laat je kennismaken met Elsjen Roelofs, die wordt verdacht van het vergiftigen van haar man met rattengif en gevangengenomen. In de cel overdenkt ze wat haar heeft aangezet tot deze gruwelijke daad en dat vertrouwt ze toe aan het papier, als een verslag van haar leven. Voor haar kleine meisje, voor later. Dan weet tenminste nog iemand wie zij is geweest… Over deze op waarheid gebaseerde roman, die bestaat uit een afwisseling van beschrijvingen van het leven in de gevangenis en flashbacks, valt veel positiefs te zeggen. Maar wat ik er vooral bijzonder aan vind, is dat je tijdens het lezen steeds meer sympathie krijgt voor Elsjen, ook al valt haar daad niet goed te praten. Deze titel blijft me echt altijd bij!

Vrouwen van de Nijl (Angela Hunt)
Deze bijbels-historische roman vertelt het verhaal van Mozes vanuit het perspectief van drie vrouwen die dicht bij hem staan: De Egyptische prinses Merytamon, die Mozes in het geheim adopteert. Zijn zus Mirjam, die samen met hem en Aäron het leiden van het verdrukte volk op zich neemt; en Sippora, zijn vrouw en moeder van zijn zonen. Een prachtig verhaal om te lezen, vond ik het. Niet in de laatste plaats omdat het laat zien hoe het geweest is voor zowel Mozes en het volk Israël als de Egyptenaren, tijdens bijvoorbeeld de tien plagen en de uittocht uit Egypte.

De grote Verwachting (Rudolf van Reest)
Wat een indrukwekkende roman, deze. Je wordt meegevoerd naar de tijd dat Jezus op aarde kwam en het gaat over Herodes en zijn invloed op de gebeurtenissen rondom Jezus’ geboorte. Hoewel het best wat minder beschrijvend had gemogen en het niet altijd even boeiend is, vind ik het verhaal wel het lezen waard. Alleen al omdat het je een goede indruk geeft van de verwarring die heerste over de komst van de Messias. En het verraste me ook hoeveel paralellen die tijd met de onze heeft. Mooi om te lezen in de periode van Kerst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.