Leeslievelings

Adrie Romijn

Iedereen heeft zo zijn favoriete boeken(series) – echte leeslievelings. Dit zijn de drie leeslievelings van Adrie Romijn.

Heidi (Johanna Spyri)
Dit verhaal gaat over het Zwitserse weesmeisje Heidi, dat door haar tante bij haar norse opa wordt gebracht om bij hem te gaan wonen. Daar sluit ze vriendschap met de geitenhoeder, Peter. Als ze later door haar tante naar Frankfurt wordt gehaald, raakt ze ook bevriend met Klara en wel zo goed dat ze besluit haar te laten kennismaken met het bergleven. Wat volgt, is een heerlijke zomer waarin iets bijzonders gebeurt… Als kind vond ik dit boek zo leuk dat ik het uitlas, om vervolgens direct weer voorin te beginnen. Nu is het vooral de fijne sfeer van het boek die ik me nog herinner. Een echte jeugdleeslieveling!

Martha’s erfenis (Francine Rivers)
In dit tweeluik lees je over vier generaties vrouwen: Marta, Hildemara, Carolyn en May Flower Dawn. Het verhaal begint met Marta, die begin twintigste eeuw haar ouderlijk huis verlaat, vastbesloten om op zoek te gaan naar een eigen bestaan. Die zoektocht leidt haar door heel Europa en brengt haar uiteindelijk in Canada. En daar ontdekt ze, net als haar dochter, kleindochter en achterkleindochter later, hoezeer stil verdriet een familie kan verdelen, maar ook dat vergeving alle wonden heelt. Een mooie roman, vind ik, die goed laat zien welke invloed gebeurtenissen kunnen hebben op volgende generaties en de relaties tussen de generaties.

Pontius Pilatus (Paul Maier)
Zoals de titel al zegt lees je in deze indrukwekkende roman over Pontius Pilatus. Te midden van politieke intriges wordt hij aangewezen om in de provincie Judea de orde te handhaven en dat vereist de nodige tact en moed. Maar dat is niets in vergelijking met wat hij vervolgens op zijn bordje krijgt: de veroordeling van Jezus van Nazareth… Een deel van dit verhaal, vooral Pilatus’ rol in het proces tegen de Heere Jezus, is bekend vanuit de Bijbel. Maar omdat je ook leest over de politieke verhoudingen in die tijd krijg je meer context. En dat maakt, dat geldt in elk geval voor mij, de verwondering over hoe God te werk gaat alleen maar groter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.