Blog

Leeslievelings-bijeenkomst 18 april

Na weken van voorbereiding was het half april dan zover: de eerste Leeslievelings-bijeenkomst. Vanuit het hele land kwamen boekenliefhebbers naar de sfeervolle huiskamer van dorpsherberg De Roskam te Nunspeet voor een middagje boeken, boeken… en nog eens boeken.

Een korte terugblik in woord en beeld – en de geweldige foto’s zeggen eigenlijk genoeg – van de leuke en gezellige middag.

Het begon met een warm welkom in de sfeervolle huiskamer van dorpsherberg De Roskam en een eerste korte kennismaking met de andere leesliefhebbers, onder het genot van een warm kopje thee of koffie en lekkere taartjes.

Daarna volgde een spreekbeurt van Marianne Witvliet. En dat deed ze geweldig! Ze vertelde met de nodige humor en bevlogenheid over de achtergrond van en het ontstaan van haar prachtige roman Boven de robijnen (echt een aanrader!), maar eveneens over haar schrijversleven, wat beide heel interessant was. Iedereen luisterde dan ook geboeid en regelmatig met een lach.

Ze had ook een schrijfopdracht voor iedereen. Wat die inhield? Marianne had een proloog bedacht en iedereen moest een plot verzinnen, waarna wie wilde het na tien minuten mocht voorlezen. Onder andere Mirjam Schippers, Leanne Pots – twee echte auteurs – en Annemieke Jansen – een auteur in spe? – hadden een mooi vervolg bedacht. Dus wie weet liggen er straks drie boeken in de boekhandel met eenzelfde proloog… en een heel ander plot.

Vervolgens werd er weer wat lekkers – een heerlijke De Roskam-borrelplank – geserveerd en was er een halfuurtje om te kletsen met andere leesliefhebbers, wat ontzettend gezellig bleek. Ondertussen kon je je boek(en) te laten signeren bij Marianne.

Toen was het tijd voor de boekenruilbeurs. Oftewel: de boeken die je niet meer hoefde omruilen voor andere. En er werden niet alleen maar oude (en misschien niet zo interessante) titels meegebracht. Integendeel, zelfs. Op de tafel waar alle boeken verzameld werden, lag al snel zo veel moois en leuks! En toen was het tijd voor iedereen om nieuwe uit te zoeken (zo veel als je er had meegebracht, mocht je er weer uitzoeken), wat gretig werd gedaan. Conclusie na een halfuurtje? Van ruilen komt niet altijd huilen, want iedereen had leuk nieuw leesvoer en dat voor niks!

Bijna aan het einde van de middag volgde er nog een bedankrondje. De Leeslievelings-bijeenkomst zou tenslotte niet mogelijk zijn geweest zonder de hulp van anderen en zij verdienden een bedankje. Dus dat kregen Marianne Witvliet, Renate Bleijenberg en mijn geweldige moeder (en vader, maar die was er niet bij). Ook wil ik bij dezen iedereen die er was bedanken, want dankzij jullie werd het echt een feestje! En wat ik die middag vergat, terwijl ik het eigenlijk wel wilde noemen, is dat ik God wil bedanken – voor deze fijne middag en gewoon voor Leeslievelings an sich. Het voelt als een geschenk! En ik hoop ook echt dat het op de een of andere manier bijdraagt aan de opbouw van Zijn Koninkrijk.

Aansluitend werden de goodiebags uitgedeeld. Iedereen kreeg een goedgevulde Leeslievelings-tas mee naar huis, met daarin boeken, tijdschriften, boekenleggers en nog meer moois van de gulste donateurs.

En toen was het eigenlijk afgelopen, maar het was zo gezellig dat bijna niemand haast had om weg te gaan en sommigen gezellig bleven nakletsen of dat moment gebruikten voor selfies.

Zo vloog deze eerste Leeslievelings-bijeenkomst voorbij en nu zijn er alleen nog de herinneringen. En… het verlangen om dit vaker te doen. Hopelijk hebben jullie daar ook zin in! (Heb je ideeën? Deel ze gerust!)


Foto’s: © Renate Bleijenberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.